Behandeling met of zonder operatie

Behandeling artrose AC gewricht

Als besloten is niet te opereren zal een behandeling met fysiotherapie of manuele therapie veel verbetering kunnen geven. Artrose in het AC gewricht hoeft geen pijn te doen en hoeft zeker niet te belemmeren. Zeker wanneer de artrose in een beginstadium is kan er veel gedaan worden om het proces te stabiliseren.

Bewegingsbeperking terugdraaien

Meestal is een beperkte beweeglijkheid in de schouder (het ac en glh gewricht) de basis van bewegingsbeperkingen in meerdere richtingen. Het herstel van deze beweeglijkheid via manueel therapeutische mobilisatie technieken en via het aanleren van een automobilisatie programma voor thuis is in vrijwel alle gevallen voldoende. De behandeling om juist te mobiliseren en de de bewegingsvrijheid van het gewrichtje te vergroten is een ervaringsfeit. In het algemeen zijn de protocollen voor conservatieve behandeling van een AC artrose  gericht op pijnvermijding en pijnvermindering door rust en verbeteren van bewegingspatronen. 

Bewegingsvrijheid vergroten, in plaats van pijnbestrijding door rust

Onze ideeën en ervaringen op dit gebied zijn dus totaal anders. Wij zien overeenkomsten in de benadering van artrose van heupen knieën en lage rug (LWK, Lumbale Wervel Kolom). Ook hier is juist vergroten van de bewegingsvrijheid  (mobilisatie) in combinatie met actieve spiercontrole de meest gekozen weg als het gaat om doelgericht  functionele verbetering en pijnvermindering te verkrijgen. Adviezen en uitleg over het ontstaan, verloop en de verdere omgang met artrose in het AC gewricht is van groot belang voor de patiënt om in de toekomst zelf goed te kunnen handelen.

Operatieve ingreep AC gewricht

Operaties zullen bij ernstige gevallen van artrose worden overwogen als conservatief beleid heeft gefaald of bijvoorbeeld als de uitsteeksels van het bot door botirritatie (osteofyten) aan de onderzijde van het artrotische AC gewricht ook de pezen van de schouderspieren gaan irriteren en mogelijk letsel veroorzaken aan dit  peesweefsel. Dus bij persisterende pijnklachten rond het ac gewricht kan met een relatief kleine ingreep de klachten van artrose sterk verminderen en in veel gevallen verdwijnen. Er wordt een kleine incisie gemaakt op het gewricht boven op de schouder waarna een stuk bot ter grote van ½ tot 1 cm van het uiteinde van het sleutelbeen wordt weggenomen. Hierdoor maken de artrotische gewrichtspartners geen contact meer en zal de AC regio tot rust komen. De schouder blijft normaal belastbaar en de bewegingsvrijheid zal in de meeste gevallen geheel terug komen.

Snel weer in beweging

Na een operatie zal de arm een zeer korte tijd in een mitella tot rust moeten komen. Dit echter hoogstens 1 tot meerder dagen tot een week want er kan vrij snel begonnen worden met het bewegen van de arm om te voorkomen dat de spieren teveel verslappen en het risico van verstijving wordt tegen gegaan.

Revalidatie na operatieve ingreep

• De revalidatie zal in de eerste dagen meer gericht zijn op het bewegen van de gewrichten binnen de grenzen van pijn.
• Tot 1 week kan er in de regel begonnen worden met het door eigen kracht bewegingen gaan maken tot aan de schouderhoogte. 
• In de 2e week binnen pijngrenzen beweeglijkheid laten oefenen en kleine activiteiten zonder al te veel belasting kunnen worden uitgevoerd.
• Waarna in de  3e week ook de kracht binnen pijnlimieten kan worden getraind en de beweeglijkheid kan toenemen op geleide van pijn naar maximaal.
• Na 6 weken dan kan er zwaarder worden geoefend met grotere spiergroepen rond de schouder

Vraag het aan onze fysiotherapeuten

Wat uw (schouder) klacht ook is, wij behandelen deze effectief.

* verplicht veld.