Herkent u deze beperkingen?

Frozen shoulder klachten

Tussen het dak van de schouder en de kop van de bovenarm kunnen weke delen zoals pezen en slijmbeurs ingeklemd raken en mede daardoor ontsteken en verdikken. Deze inklemming (Het ‘Impingement Syndroom’ van de schouder) is in bijna alle gevallen van gechronificeerde schouderklachten het begin van de ‘ellende’. Echter vaak komt de frozen shoulder uit het niets lijkt, spontaan, we spreken dan van een primaire of idiopatische Frozen Shoulder. Dit beeld zien we ook optreden bij suikerziekte, schildklierziekten en bij de ziekte van Dupuytren. Bij frozen shoulder bij suikerziekte is onze behandeling goed gebleken echter bij deze patiënten is het herstel langzamer.

Secundaire frozen shoulder

Stijfheid en bewegings-beperking, laat de pijn niet regeren!

Soms komt een stijve schouder opzetten na een relatief klein trauma of na operatie of tijdens immobilisatie na operatie. We spreken dan van een secundaire frozen shoulder. Het komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Soms in misschien in 10 % van de gevallen krijgen mensen het beiderzijds echter vrijwel nooit gelijktijdig.

Beperkingen schoudergewricht bij frozen shoulder

Beperkingen treden op door bijvoorbeeld het niet in staat zijn om de arm volledig omhoog te doen. Dit zowel in rugligging, waar de zwaartekracht het werk zou moeten doen, als in staande positie. We zeggen dan; het schoudergewricht is zowel passief als actief beperkt in zijn functie.

Blijvende pijnklachten schouder

Een groot aantal patiënten blijft problemen houden na beëindiging van hun behandeling in de zin van beperkte beweging van de schouder. Als de schouder niet behandeld wordt, blijft de schouder 18 tot 30 maanden stijf en is de functie gedurende deze tijd sterk gereduceerd. De nachtelijke rust wordt ook dan nog vaak verstoord door pijn. Overbelasting (weinig schouderbeweging bij heffen arm) leidt tot andere klachten! Bij een frozen shoulder, wordt de arm meer dan in de gezonde normale situatie, door nek en schouderblad spieren bewogen wat vaak leidt tot nekproblemen, rib/borstkas pijn achterzijde rond het schouderblad en hoofdpijnklachten. Ook de onderarm spieren worden vaak niet ontzien maar raken overbelast wat kan resulteren in een tennisarm of een golferelleboog.

Oefeningen en behandeling

Klachten die bij een frozen shoulder optreden zijn behandelbaar. Graag adviseren wij u wat voor u het beste behandel traject is. Onder 'behandelingen' vindt u informatie over het behandelprogramma van de Paramedische Schouder Kliniek.

Vraag het aan onze fysiotherapeuten

Wat uw (schouder) klacht ook is, wij behandelen deze effectief.

* verplicht veld.