Discipline en oefening baart kunst

Frozen shoulder oefeningen

In de periode dat wij behandelingen uitvoeren voor uw frozen shoulder  zijn er slechts weinig patiënten geweest die ontevreden de behandeling hebben beëindigd. Daargelaten een groep die het vrij strikte behandelprogramma tussentijds de rug toekeerde. Het dagelijks minstens 2 keer doen van het oefenprogramma thuis wordt niet gehaald en dan is het resultaat in de meeste gevallen niet meer haalbaar. Het programma vraagt  discipline en tijd!

Oefenprogramma

Een thuis-oefenprogramma passend bij uw klachten

Een oefenprogramma wat thuis gedaan moet worden is dus onvermijdelijk (Auto Mobilisatie Programma). Verschillende wetenschappelijke publicaties en onderzoeken wijzen op het belang van dagelijks uitgevoerde oefenprogramma's thuis, bestaande uit rek-oefeningen voor het schoudergewricht (kapselrekkingen). Daar komt bij, en dit is voor ons een essentieel punt, het is  beter wanneer u zelf de controle houdt over uw schouder en leert zelf het herstel te bevorderen. U neemt het in eigen hand onder supervisie waardoor u baas over eigen lijf blijft en een niet al te afhankelijke positie inneemt.

Afweersysteem (defence muskulair)

Vaak heeft de betrokkene  inmiddels onbewust een manier van spierafweer tegen de pijn opgebouwd. Deze manier van verweer is de reden van verergering. Dit kan in minder dan enkele dagen leiden tot een rigoureuze en snelle kapsel (bewegings) beperking en toename van pijn in en rondom het schoudergewricht. Het leren voelen van deze onwillekeurige aanspanning (beschermende afweer) is een onderdeel van onze behandelingen om zodoende ook echt kapsulair te leren rekken!

Thuisoefening bevorderd herstel

Wij voorzien u graag van verschillende oefenprogramma’s, passende bij uw klachten. Op deze manier kunt u ook thuis werken aan uw herstel. Echter; een dergelijk programma zal enkel samen met goede begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut of manueel therapeut uitvoerbaar zijn. Naast deze oefeningen waarvan ook wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze een gunstige uitwerking hebben op het herstel van de beweeglijkheid is tevens uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat specialistische maueel-therapeutische mobilisatie-technieken de schouder ook sneller kunnen laten herstellen. Binnen een relatief korte periode van enkele maanden kan de beweeglijkheid meestal fors toenemen en zal de pijn dientengevolge afnemen.

Iedereen reageert verschillend op de pijnklachten

• De een blijft de arm goed gebruiken, reduceert de belasting en groeit over het probleem heen.
• De ander neigt ertoe de arm angstvallig te beschermen in verband met de vervelende pijn en denkt er goed aan te doen de arm veel rust te geven om geen pijn te voelen.
• De derde gaat onvermoeid door met het drukke leven. Vermijdt echter iedere beweging die pijn doet. Blokkeert hiermee normale beweging zodat het ontstekingsproces vrije hand krijgt.

Vraag het aan onze fysiotherapeuten

Wat uw (schouder) klacht ook is, wij behandelen deze effectief.

* verplicht veld.