Conservatief behandelbaar mits niet afgescheurd

Peesscheuring schouder

Veel vaker dan wordt gedacht komen scheuren of scheurtjes voor in de pezen van spieren rond  de schouder. Het wordt ook wel een cuff ruptuur  genoemd. De cuff is een manchet van pezen van verschillende spieren die het gewricht stabiliseren.

Bijbehorende klachten

Patiënten ervaren veel verschillende pijnklachten, met name ’s nachts. Maar ook pijn in rust en bij explosieve bewegingen (zoals reflexbewegingen). Vaak voelt de arm/schouder moe aan bij langer gehouden posities voor het lichaam als krant lezen, schilderen, autorijden. Maar ook bij repeterende snelle bewegingen als ramen lappen, schuren, poetsen. Bij grote scheuren is beweging sterk bemoeilijkt en zal de arm relatief zwak blijven ofschoon redelijke functie uiteindelijk na lang trainen mogelijk is.

Deel scheuring of volledige scheuring

Diagnose van groot belang voor behandelmethode

Ofwel; partiele ruptuur ten opzichte van een full thickness ruptuur. De diagnose voor een deel- of volledige scheuring van één van de pezen in de schouder kan aan de hand van een aantal criteria gesteld worden. Het stellen van de diagnose is van groot belang voor de behandelmethode. Zeker daar een volledige scheur niet uitsluitend door fysiotherapeutische behandeling hersteld kan worden maar afhankelijk van leeftijd en vitaliteit operatief hersteld kan worden. Gedegen onderzoek en Echo onderzoek bij ons geeft direct zicht op de mate van scheuring en wij kunnen u goed advies geven over de prognose en behandel  mogelijkheden.  

Herstel van armfuncties

Wij kunnen u helpen bij het herstel van armfuncties na een cuff ruptuur (peesscheuring). Dat kan uiteraard ook na een operatieve ingreep na cuff ruptuur, of bij een deelscheuring van het peesweefsel in de schouder. U kunt meer informatie over de behandelmethode vinden in het linkje boven het reactieformulier.

Oorzaken peesscheuringen:

• Een val of stoot.
• Bij het dragen van een te zware last.
• Een heftige plotselinge beweging van de arm.
• Veelvuldig intensief, explosief gebruik.
• Door een schouder uit de kom (luxatie).
• Bij ouderen 50/60 als gevolg van slijtage (degeneratief).

Vraag het aan onze fysiotherapeuten

Wat uw (schouder) klacht ook is, wij behandelen deze effectief.

* verplicht veld.