Intensieve behandeling en begeleiding noodzakelijk

Behandeling van een peesscheuring

Belangrijk bij de behandeling is het verkrijgen van een goede mobiliteit (gewrichtsbeweeglijkheid). Dit door snel na operatie kleine ‘passieve’ oefeningen uit te voeren om verstijving voorkomen. De meningen hierover, ook in de orthopedie, zijn verschillend. Er zijn zelfs orthopeden die de verstijving na de operatie verwelkomen.

Opnieuw scheuren is een risico

Vijf tot 6 weken zijn nodig om goede stevigheid te verkrijgen in het operatie gebied voor die tijd moet dus uiterst voorzichtig worden omgegaan met de arm. Later kan krachttraining gestart worden. Belangrijk is wel, dat welke keuze er ook gemaakt wordt, dat de patiënt direct na de operatie goed geïnformeerd wordt over de mogelijkheid van re-rupturering (opnieuw scheuren) als hij met de arm actief kracht zet, of valt!

Operatie verzwakt het peesweefsel

Maar ook bij deze voorzichtige omgang met de arm na operatie zal in veel gevallen toch weer blijken dat het gerepareerde peesweefsel ook spontaan geheel of gedeeltelijk kan scheuren. Dit is natuurlijk spijtig maar inherent aan de mindere kwaliteit van het geopereerde pees weefsel en de beperkte lokale regenererende mogelijkheden en natuurlijk mogelijk de kwaliteit van de hechting. Uiteindelijk kan het herstel van de schouder ook dan nog een goede prognose hebben. Boven het reactieformulier vindt u een link naar een uiteenzetting van onze visie op een intensieve behandelmethode bij een peesscheuring in de schouder.

Resultaten

De resultaten zijn veelbelovend. Afhankelijk van de ernst van de aandoening is redellijk tot goed herstel van functie mogelijk. Aangeraden wordt het oefenprogramma lang, zo niet voor altijd, aan te houden. Zeker bij jarenlange klachten en goed resultaat na behandeling.. Belangrijk te weten is dat de pezen in de schouder niet herstellen, de functie van schouder voor een belangrijk deel wel.

Vraag het aan onze fysiotherapeuten

Wat uw (schouder) klacht ook is, wij behandelen deze effectief.

* verplicht veld.