Ook conservatieve behandeling mogelijk

Schouder impingement behandeling

Impingement ofwel subacromiaal pijnsyndroom is de basis voor veel schouderproblemen. De weke delen (pezen, slijmbeurs) raken geïrriteerd, verdikken, raken gezwollen, en eventueel gaan deze processen over in kalksporen of kalkdepots.

Chronische klachten

De bijbehorende klachten worden vaak chronisch; bestaan maanden tot jaren en zijn sterk limiterend voor dagelijkse bezigheden. Vaak is extra aandacht nodig om de schouder na afloop van de behandeling goed te houden. Dit door dagelijkse mobiliserende oefeningen te doen en/of training van de cuff spieren.

Behandeling door manueel therapeut

Niet alleen te verhelpen door operatie

Voor veel patiënten lijkt operatie de enige manier op de klachten te verhelpen. Echter ook hier is evenals bij de frozen shoulder goede behandeling door de fysiotherapeut of manueel therapeut mogelijk. Operatief ingrijpen en training van de schouder onder begeleiding hebben beiden een goed resultaat. Operatief ingrijpen bij chronische inklemming door ruimte te maken (decompressie) wordt steeds minder gedaan omdat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een conservatieve aanpak vaak toch beter resultaat geeft en operatief ingrijpen uiteindelijk overbodig is.

De eerste fase van de behandeling

De pijnlijke weke delen worden onderzocht en behandeld oa. met fricties (een massage techniek). De behandeling kan pijnlijk zijn en een beurs gevoel geven voor één of twee dagen.  In de praktijk leiden deze fricties na 3 tot 4 behandelingen tot beginnend resultaat.

Het vervolg

Het schoudergewricht moet gemobiliseerd worden door  rekoefeningen. Het bewegingsonderzoek en manueel onderzoek van de schouder laat zien welke structuren in de schouder een normale situatie belemmeren. Daarbij wordt ook bepaald welke bewegingen oefeningen in het thuis trainingsprogramma moeten. Het aanleren van een goed bewegingsritme, waarbij met name de activiteit van de cuff spieren van belang is, is nodig om er zorg voor te dragen dat de kop goed en stevig in de kom wordt getrokken. Het resultaat? Meer armfuncties en minder pijn!

Resultaten eerste behandel fase

De eerste fase resulteert in toename van de bewegingsvrijheid. En daarmee het kunnen uitvoeren van meer armfuncties in het dagelijks leven met meer kracht, controle en minder pijn.

Vraag het aan onze fysiotherapeuten

Wat uw (schouder) klacht ook is, wij behandelen deze effectief.

* verplicht veld.