Fysiotherapieoefening schouder

Schouderoefening abductie mobiliteit

Schouderoefening ten behoeve van het mobiliseren van de schouder. Raadpleeg een specialist voor het beste resultaat. De Paramedische Schouderkliniek helpt u pijnvrij bewegen.

Schouderoefening abductie mobiliteit A:

Plaatje A1:

Buikligging met arm in 90 graden abductie en maximale exorotatie. De schouder (oksel) rust niet op de tafel maar ligt te hoog in de eindstandige gelimiteerde positie. Tracht nu de elleboog weg te duwen naar links en tegelijkertijd de schouder (oksel) naar onder op de tafel te drukken. Houd deze 2 krachten 5 seconden aan en ontspan en haal de krachten weg.

Plaatje A2:

Zelfde als A1 maar nu in 135 graden abductie en exorotatie. Wederom de elleboog in het verlengde van de bovenarm wegdrukken zie A1.

Plaatje A3:

Zelfde als A1 en A2 maar nu in maximale abductie (is als flexie).

Ook mogelijk in deze posities te ontspannen en langduriger een eindstandige rek toe te laten van 20/30 seconden tot aan 1 minuut als de pijn dit toelaat. Bij het weer uit deze positie terugbrengen is dan meestal gevoelig. Echter deze gevoeligheid verdwijnt binnen enkele seconden weer.


Foto A1

Foto A2

Foto A3

Schouderoefening abductie mobiliteit B:

Staand met aangedane zijde naar de muur. Loop nu met de vingers langzaam omhoog tot aan maximum. Blijf 10 seconden in deze positie en loop weer terug. Herhaal meerdere malen per dag. Dit is een mobilisatie met een actieve bijdrage van de abductoren van de schouder.


Foto B1

Schouderoefening abductie mobiliteit C:

Zit aan de rand van een tafel in de eor (end of range) positie van de abductie van de linker schouder (dus stoel en/of tafel hoogte aanpassen). Druk de elleboog over het oppervlak verder naar links en druk tegelijkertijd de schouder naar onder. Houd dit 3/5 seconden vast en ontspan daarna.

Door deze dubbele activiteit van de schouder en de elleboog worden de abductoren M. deltoideus pars medialis en de supraspinatus en andere cuff leden geactiveerd. De groene lijn in plaatje C2 geeft de binnenzijde van het schouderblad weer die ook meer verticaal is komen te staan door deze activiteit. De blauwe lijn laat zien dat het acromion lager is komen te staan.


Foto C1

Foto C2

Schouderoefening abductie mobiliteit D:

Staand aan een wandrek of een leuning of boekenplank. Zelfde als C1 en C2. De binnenrand van het schouderblad (groene lijn) komt dus tijdens de activiteit in een meer verticale positie. Kracht schouder naar onder (witte pijl) houd 3-5 seconden ontspan daarna. De rode cirkel: elleboog rust op plank of steun en wordt in de actieve fase naar links gedrukt.


Foto D1

Schouderoefening abductie mobiliteit E:

Zijligging. De aangedane zijde onder. Enkel effectief als er een kleine glenohumerale beperking is van de abductie. Blijf 10-20 seconden in deze positie en haal de arm uit de positie totdat hij weer goed aanvoelt. Herhaal enkele malen.


Foto E1

Schouderoefening abductie mobiliteit F:

Rugligging. Breng een stok achter het hoofd en laat de schouders en ellebogen vallen /rusten op de onderlaag. Probeer nu de armen/ellebogen over de onderlaag te strekken. Houd de armen zo goed als mogelijk op de onderlaag. Aangekomen in de eind positie, houd deze 10-15 seconden vast en ga  terug naar een pijn vrije spanningsvrije positie.


Foto F1

Schouderoefening abductie mobiliteit G:

Rugligging. Handen in de nek of achter het hoofd. Beweeg ellebogen naar beneden en laat ze 15  seconden uithangen in de eind positie. Daarna terug en ontspan in de stress vrije pijn vrije positie.

Plaatje G2:

Als G1 in een meer geabduceerde hoek. Handen nu boven het hoofd op de onderlaag. Houd bij al deze oefeningen de knieën goed gebogen en voorkom teveel spanning in de rugspieren.

Plaatje G3:

Zelfde als G1 en G2, in een nog meer geabduceerde hoek.

Plaatje G4:

Idem, nog verder in een maximale abductie positie. Houd bij al deze oefeningen de knieën goed gebogen en voorkom teveel spanning in de rugspieren.


Foto G1

Foto G2

Foto G3

Foto G4

 

Vraag het aan onze fysiotherapeuten

Wat uw (schouder) klacht ook is, wij behandelen deze effectief.

* verplicht veld.